Om næringsdrikker

Når matlysten er dårlig, er det ofte lettere å drikke, enn å spise. Ferdiglagde næringsdrikker er da en god løsning. Næringsdrikker er nemlig flytende næring. 

Når du skal velge næringsdrikk trenger du først å bestemme om du trenger næringsdrikken som eneste ernæringskilde, eller om du skal spise annen mat ved siden av. Næringsdrikkene er nemlig delt i to ulike hovedgrupper:

a) Fullverdige næringsdrikker kan brukes som eneste form for ernæring alene og;

b) Ikke-fullverdige næringsdrikker skal ikke brukes som eneste næring.

Fullverdige næringsdrikker inneholder alle de næringsstoffene kroppen har behov for og kan derfor brukes som eneste form for ernæring alene hvis det er behov for det. En fullverdig næringsdrikk inneholder energi og næringsstoffer som tilsvarer to brødskiver med pålegg, og litt ekstra med vitaminer og mineraler. Du kan erstatte alle måltider med fullverdige næringsdrikker, men de kan også fungere som mellommåltid eller supplement til vanlig mat.

Ikke-fullverdige næringsdrikker oppfyller ikke kravene til fullverdige næringsdrikker og klassifiseres derfor som ikke-fullverdige (tilskudd). "Ikke-fullverdig” betyr det at man ikke kan bruke slik næringsdrikke som eneste næring alene.

Tips:

  • Næringsdrikker smaker som regel best når de er kalde. Server gjerne i glass med isbiter.
  • Dersom du er var for lukt, kan det være best å drikke med sugerør direkte fra flasken. Stikk sugerøret gjennom folien som er over åpningen på flasken.
  • Drikker med sjokolade-, og- eller kaffesmak smaker godt også varme. Varmes i gryte til det starter å ryke. Må ikke koke. Server med krem.
  • Drikker med vaniljesmak kan benyttes som vaniljesaus. Både melkeliknende og saftliknende næringsdrikker kan fryses til is/slush.
  • Bruk drikkene som ingrediens i smoothie og milkshake.
  • Saftliknende drikker kan blandes ut med litt sitronbrus, saft, eplemost, eplejuice e.l. for å variere smaken.
  • Dersom en hel næringsdrikk blir for mektig, kan en i stedet ta næringsdrikken som «shot» for å redusere volumet, for eksempel 50 ml x 4 ved ei flaske på 200 ml.
  • Holdbarhet etter åpning er 24 timer.

Sykdomsspesifikke næringsdrikker:

Det finnes flere ulike næringsdrikker på markedet som er skreddersydde for ulike sykdommer, bl.a. Crohns sykdom, nyresvikt, kols og trykksår.

Næringsdrikker til barn:

Det finnes egne næringsdrikker og sondeernæringer som er spesialtilpasset barn med tanke på nivå av vitamin, mineral og sporstoff.