Trykksår

Trykksår, liggesår eller også kjent som decubitusår, er sår som oppstår som følge av trykk mot huden over en lengre periode. De vanligste stedene for trykksår er hofte, sete, albuer og knær. Trykksår er spesielt vanlig hos eldre mennesker og hos mennesker som har redusert bevegelighet eller som ligger mye i sengen, for eksempel på grunn av sykdom eller skade.

Å unngå trykksår krever litt planlegging og forholdsregler. Det viktigste rådet er å sørge for at man har god sirkulasjon og bevegelse i kroppen, spesielt i områdene som er mest utsatt for trykk. Dette kan gjøres ved å bytte stilling ofte, bruke spesialmadrasser og puter, og ved å sørge for at huden holdes ren og tørr. Det er også viktig å sørge for å få nok næring og væske, da dette kan bidra til å holde huden smidig og motstandsdyktig mot trykk.

Dersom man allerede har utviklet et trykksår, er det viktig å få behandling så raskt som mulig for å unngå at såret blir verre. Behandlingen av trykksår kan være komplisert og kan innebære å bytte bandasjer ofte, å bruke medisiner for å hindre infeksjon, og i alvorlige tilfeller kirurgi for å fjerne vev som er dødt eller infisert.

Det er viktig å være oppmerksom på tegn på at et trykksår kan være i ferd med å utvikle seg, som for eksempel rødhet, hevelse eller smerte i hudområdet. Dersom man oppdager slike tegn, bør man søke legehjelp så raskt som mulig. Trykksår kan være vanskelige å behandle, men med riktig behandling og forholdsregler kan man ofte hindre at de utvikler seg til alvorlige problemer.

Produkter tilpasset de med trykksår >>